Sterke koffie

Na een regenachtige zondagmiddag op Manley beach waar we onze kater overwonnen was het tijd voor de laatste nacht in Sydney om de dag erna de langste dag van mijn leven te hebben. Jazeker, een dag heeft 24 uur, maar de mijne duurde 37 uur. Op 7 februari om 11.00 uur vertrok ik vanuit Sydney, vloog via Nieuw Zeeland (spectaculair om te zien) en Antarctica over Patagonië, Argentinë binnen. Op 7 februari om 9.00 uur lande ik na een vlucht van 11 uur in Buenos Aires. De dag was nog vroeg... en ik nam een shuttlebus naar het centrum om via de metro het hostel te vinden. Een uitstekend hostel kan ik wel zeggen. Veel internationale mensen en allemaal erg aardig. Er hangt een heel ander sfeertje dan in Australië. Mensen wijzen je veel meer de weg, geven je tips of gaan een dagje met je op pad, ook al hebben ze de bezienswaardigheden de vorige dag ook al gezien. Kortom top!

En dan die prijzen! Heerlijk om in Zuid-Amerika te zijn en dan schijnt dit samen met Chilli, Uruguay en Brazilië het duurste deel van Zuid-Amerika te zijn. Anyway ik houd me hier met gemak aan m´n budget (40 euro per dag). Tot nu kostte mijn dag rond de 150 pesos dat ongeveer 27 euro is. Alleen de bussen naar andere plaatsen zijn wat duurder (zeg ongeveer 100 euro), maar dan wel zeer luxe, heb ik me laten vertellen.

Ondertussen heb ik Buenos Aires behoorlijk verkend. Een erg grote stad met prachtige architectuur en verborgen geheimen. Er zijn erg weinig pleinen in BA, terwijl dat vaak wel veel sfeer met zich meebrengt. Nu ben ik een aantal gebouwen ingelopen om eens binnen te kijken. Overal is beveiliging en als het niet mag dan houden ze je wel tegen. Anders houd je, jezelf van de domme en loop je gewoon naar binnen. Achter de muren is een hoop leven, verborgen tuinen, pleinen en cafetjes. Dat maakt Buenos Aires tegelijkertijd een beetje geheimzinnig, maar zeer sfeervol. Er is een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, waaronder het graf van Evita, de tango, Retiro en uiteraard La Boca. La Boca thuishaven vand e beroemde Boca Juniors waar Diego Armanda Maradonna zijn carriere begon. Tip: rondlopen en blijven volhouden dat Johan Cruiff de grootste voetballer aller tijden is. Verder is niet Messi, maar Wesley Sneijder de beste voetballer van dit moment. The people will love you for that.

Vanuit het hostel waarschuwde men mij dat ik niet naar La Boca kan lopen, dat is te gevaarlijk. Neem maar een bus. Ere worden inderdaad mensen overvallen. Andere mensen zeggen, nee joh geen probleem gewoon zo en zo lopen (blijf in die twee straten), volg de toeristen en de aanwijzigen van de politie en dan valt het allemaal wel mee. En inderdaad je kan gewoon Boca binnenlopen. Ik had geen idee welke straten ze bedoelde en uiteindelijk heb ik zo´n beetje heel Boca gehad. No problemo. Ik had zelf eigenlijk een tip bedacht. Als ik nu zelf eens toeristen overal, dan denkt iedereen dat ik een local ben en vallen ze mij niet lastig. Of, als ik nu eens de locals overval in plaats van andersom... Nog nooit voorgekomen, maar of je er mee wegkomt? Ik betwijfel het.

Politiektechnisch gezien... een hoop gerommel, de president is zoals alle voorgaande presidenten vrij corrupt. Buitenlandse investeerders worden weggejagen en iedere president neemt zo ongeveer een kleine 2 miljard dollar mee naar huis die ergens verdwijnt. Evita is zo´n beetje de nationale held, maar ook daar heb ik van gehoord dat ze even naar Duitsland was geweest om de voormalige nazi-kopstukken uit te nodigen om hun gejatte geld te besteden in Argentinië. Verder hebben we natuurlijk onze Maxima, wat een vrouw nietwaar, spontaan, vrolijk en staat hoog in de poll ¨populairste prins/prinses van ons koningshuis¨. Nou begin er maar niet over in Argentinë. Papa Zorrequeta is niet voor niets persona non grata. Er is hier een boek wat niet in Nederland uitgegegeven (censuur in Nederland?) mag worden en ik heb verhalen gehoord, ja ook over Maxima! Kortom ginne zuivere koffie. Over koffie gesproken, god wat zetten ze hier sterke bakken. Zoals wij vinden dat in goeie snert je lepel moet blijven staan, zo vinden zij dat volgens mij van koffie. Na je eerste bak in de ochtend kun je rustig een halve dag in Buenos Aires rondstuiteren, dan pak je nog een cappucinno (die zijn meestal wat romiger en lichter, behalve hier) zodat je als een ADHD-er de rest van de dag doorkomt. Uiteindelijk is het etenstijd (vanaf 22.00 - 23.00 uur) en kun je een biertje bij drinken waardoor je weer wat rustiger wordt.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer