Luchtkasteel

14.30, de bus vertrekt en ik ben weg uit Melaka. Een enerverend stadje met een gigantisch toeristenaantal tijdens daglicht en bijna uitgestorven in de avond en nacht. Per hostel 1 backpacker zo ongeveer. Tijd om naar Singapore te gaan om m'n vliegtuig te halen. Uiteraard mis ik m'n bus bij de grens en moet een stadsbus pakken. Bij de grens krijg ik nog aan magneet van de Petronastowers omdat ik zo aardig was een aantal vragen te beantwoorden. De meneer van de stadsbus was uiterst vriendelijk en totaal niet gestrest. Of ik alstublieft in de bus wilde gaan en per onmiddelijk wilde betalen en als het kan snel, maar.?nee snel, maar? SNELLER! Doe eens rustig kerel, het is hier al zo warm pfff. Anyway het koste een paar Singapore dollar, maar die had ik nog niet. Met vereende krachten en de bijbehorende stress, kreeg ik het voor elkaar om met Maleisische Ringit te betalen en die vriendelijke meneer op z'n Nederlands gedag te zwaaien. Wat een warm welkom, dit moet wel een fantastisch landje zijn.

Na een anderhalf uur kwam ik bij Little India waar zich meerdere hostels bevinden en ik bij de Prince of Wales verbleef. Het was kerstavond (Oh ja) en dus was er live muziek en vrij veel volk. Gepooled met twee finnen een singaporiaan (of is het -nees) en nog wat engelsen, denen e.d. De 2e troubadour was erg grappig (liedjes als "does she spit or swallow" en "why doesn't my girlfriend leave me"). Enkele bieren later was het tijd om in mijn korf te duiken. De volgende dag moest Singapore gezien worden. Het ene winkelcentrum na het andere. Handig om allelei nutteloze spullen te kopen en daar houden ze van hier. Ik heb een paar straten gelopen en ben toen terug gegaan naar het hostel. Zou er een plekje zijn van waaraf je de stad kon zien of de haven of iets anders dan een winkelcentrum? Ik dacht van wel en vond een eilandje. Hup met de metro er naar toe. Toen ik in het winkelcentrum uitstapte voelde ik me moedeloos, het eiland was nep en volgeplemt met een goedkoop attractiepark. Gedesillusioneerd ben ik omgedraaid en heb de rest van de dag een boek gelezen. Als Singapore gelijk staat voor de welvaart die we met zijn allen verdiend hebben, dan ziet het er triest voor ons uit. Een hoge welvaart, ofwel genoeg geld om gigantisch veel nutteloze spullen te kopen, een regelgeving waar Nederland jaloers op kan zijn en alles netjes, recht en schoon. Fantastisch wat een waanwereld. Je struikeld over de bordjes "verboden te drinken", "verboden te eten", "verboden te roken, behalve binnen de gele lijnen", "verboden te zitten", "verboden adem te halen", "verboden om te bestaan" etc. En dan bij elk verbod ook nog erbij zetten wat de consequenties zijn (boete $500,-). Ik werd er bang van!

Azie is niet overal even rijk en dat geeft zijn charme. Mensen gaan nog met elkaar om, er mag van alles, maar eigenlijk ook niet. Je hebt het gevoel dat je er milieubewuster van wordt en je kijk op de wereld verbreed. In Singapore wilde ik rommel op straat gooien, lopen waar het niet mag, eten en drinken op plekken waar dat absoluut verboden is en overal te roken. Ik was blij dat ik weg "mocht", Je bent bang dat, je per ongeluk iets doet wat niet mag. Meerdere mensen die ik tegenkwam voelde zich zo. Zou het dan toch zijn dat als iets vereboden is, je het toch min of meer wil doen, een beetje rebeleren? Ik weet het niet, maar het voelt wel zo.

Bij de luchthaven moest ik uiteraard door de douane en het zweet brak me al uit. Mijn tas door de scanner en hij werd eruit gepikt. "oh nee" (locked up abroad, zou ik er dan toch inkomen?). Een fles water werd eruit gehaald, o ja die had ik nog in mijn tas zitten. Maar ze waren nog niet klaar, zoeken, zoeken, zoeken. Nee wat heb ik nog meer bij? Een multitool met een mes en een tang erin. Kut die ben ik dus kwijt, sorry Erik ik wist niet meer dat ik die in mijn handbaggage had zitten.

Ik was erdoor, ik was door de douane zonder dat ik een straf of een boete had gekregen yeehaa! En dus het ene luchtkasteel uit en in een nieuw, letterlijk, luchtkasteel: de Airbus A380. Wow wat een vliegtuig. 4 ingangen, firstclass, bussinessclass en 2x economyclass. Dat zo'n ding de lucht in gaat? En hoe? je voelt het amper. Normaal gesproken wordt je in je stoel gedrukt, maar niet bij deze. Rustig kozen we het luchtruim en we konden het live volgen via de webcam die ze op de staart van het vliegtuig hadden gemonteerd. Verder kon je muziek luisteren, films kijken, spelletjes spelen, internetten, sms-en, bellen, radio, tv. Van alles was er. Na 8 uur en een beetje (we konden niet landen vanwege het slechte weer) kwam ik aan in Sydney. Van een cultuurshock geen sprake die had ik in Singapore al opgelopen. Welkom in Sydney. You got dropjes with you? Uhm nee? You're dutch right? yeah. So you have dropjes with you? No. Okay, did visit a farm? No. But you're a rural planner? Yeah but didn't see a farm for a while. Okay welcome to Australia Mate! Thanks

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer