Buiten spelen

het is 7 uur, ik word wakker omdat ik het idee heb dat mijn voeten in de fik staan. Godsamme en ik ben zo moe! Pff, de tent uit, naar de auto gestrompeld en daar verder gepit. Na een half uurke wakker geworden, de zon had de auto gegrepen. Ik start hem en rijd een paar meter verder, gooi mijn stoel plat en van mijn sokken (ongebruikt) maak ik een kussen. Man wat een tocht, schitterend! Vandaag rijden Steve (UK) en ik naar Alice Spring, de bewoonde wereld, hoewel dit resort is ook wel een dorp te noemen, alleen dan belachelijk duur (jaja ik weet het). Eric en Mathias (GER) blijven achter in het resort zij gaan hier werken. Na de douche en het ontbijt kijken we nog een kaar naar Uluru (Ayers Rock) en gaan er vandoor.
Tjonge wat een tocht, geweldig! Dit maakt reizen fantastisch. Op de 20e een auto gehuurd bij een of andere gast in the suburbs van Adelaide en aan de gang. First stop Crystal creek, even uitrusten en weer verder naar Port Augusta. Wat informatie ingewonnen over the outback en naar de winkel inkopen doen. Genoeg water, een tent, een yogamatje (een luchtbed is te groot, te duur en te zwaar om op de te blazen), eten (in blik) en een multitool (de mijne was door de douane in beslag genomen in Singapore). Daarna door gekacheld naar Flinders Ranges (Wilpena Pound). Ik hoor die vent van de autoverhuur nog in mijn achterhoofd 'you wanne go there? you'll never gonna make it in 6 days'. Ha, maar we zijn er na 180.000 kangaroos en 2 emu's te hebben ontweken konden we onze tent opzetten. Beetje rondwandelen, eten en slapen. Rijdt nooit in den avond of nacht (na zonsondergang) in the outback. En ik snap waarom de kangaroo's en koeien huppelen vrolijk over de weg en als je met 110 km/uur zo'n beest raakt dan is dat niet gezond voor de auto en verzekeringstechnisch gezien zal dat wel weer een drama zijn.
Anyway op zich ging dat na Wilpena's pound wel, omdat the outback op sommige plekken verassend groen was.
In de winter had het nogal wat geregend en daarom is er genoeg groen. Als dat niet het geval is dan is het vooral groen langs de weg. Het geringe water wat valt, stroomt van de weg in de berm en dus is de berm het groenst en het interessants voor bijvoorbeeld kangaroo's.
Na Wilpena pound zijn we naar Coobers Pedy gereden. Een stadje dat bijna helemaal ondergronds is. De hitte is ondraagelijk, maaar je kan er opalen vinden. Opalen zijn veel geld waard en daarom werken mensen in Coobers Pedy zo'n 3 uur per dag (meer dan genoeg). Ee paar stenen in de week en je kan er makkelijk van rond komen. Aldus de oude koempel die we ontmoette bij de ondergrondse camping. Hij paste op de camping omdat de eigenaar op vakantie was en de camping gesloten. Omdat wij niets nodig hadden mochten wij wel blijven pitten voor noppes.
Prachtige zonsondergang (kijk uit waar je loopt, want je dondert zomaar in een mijn), de sterrenlucht was fantastisch, de melkweg, orion, het zuiderkruis, vallende sterren, sattelitene, het kwam allemaal voorbij. Totdat de maan op kwam, jezus wat een fel ding! Daarna tijd om in de mijn te pitten. Het is een beetje stoffig en donker...erg donker. Je weet niet of je, je ogen geopend hebt of gesloten, maar dan ga je denken, 'stel je voor dat de mijn instort?' Niemand die weet dat we hier zitten? mmm... niet zo'n plezante gedachten en toch maar gaan slapen.
De volgende dag naar een museum geweest een paar ondergrondse kerken en opaal gevonden. Geen zak waard natuurlijk, maar toch! Iedereen kan trouwens een mijn openen. Voor $50,- krijg je een stuk van 15 bij 15 meter. Gat erin en aan de gang, mocht je niets vinden dan heb toch een heel goedkoop huis. Je moet dan wel in the middle of nowhere willen wonen en tegen de hitte kunnen. Wij hadden 47 graden en dat was nog niets volgens de locals. Er zijn temperaturen van boven de 50 graden gemeten.
In de middag doorgereden en uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Kulgera. Op de kaart ziet het eruit als een dorp, in werkelijkheid is het een roadhouse oftewel een kroeg. Er wonen 8 mensen en de locals (100 km straal) komen er een lekker koel biertje drinken. De andere gasten lagen in het zwembad ik zat buiten op een bank te lullen met een lokale boer met het zwaarst mogelijke australisch accent dat er is. Uiteindelijk hebben we nog bier gekregen van hem en de kok en we hebben erg gelachen om zijn verhalen en zijn accent. De dag erna bereikte we Ayers Rock of Uluru zoals de aboriginals het zeggen. Een groot resort waar onze Duitse vrienden gaan werken. Wat een luxe ineens. Een magnetron, TV en een kookstel. En wij doen het al een dag of 3/4 zonder pannen en/of vuur o.i.d. Onze auto is de magnetron zet er een blik chillie, spaghetti of witte bonen in tomatensaus is, een uurke of 5 rijden en het is gaar. Water koken gaat wat lastiger, maar hetzelfde blik helpt daarbij. Nog een tip van onze Australian bloke, neem een touw mee! Leg het rondom je tent in een cirkel en je hebt geen last van slangen. Daar hadden we zowieso geen last van, zal wel onze geur zijn hahaha. Wel redbacks, schorpioenen, kangaroo's, dingo's, hagedissen en vliegen. Enorm veel vliegen. God wat hebben ze hier veel vliegen! En die gaan niet weg als je een keer rondmaait met je arm. e kruipen op je, achter je bril, in je oor en neus enz. Verschrikkelijk! Tip: neem een muskietenpet mee als je ooit naar Uluru gaat
Om 5 uur uit je nest om de zonsopgang te zien bij die rots en een rondleiding gehad bij de rots. Uiteindelijk om 11.30 weer terug, want het wordt veels te warm. Interessabnt zijn de aboriginals. Stel je voor je vindt mensen uit het stenen tijdperk en binnen 100 jaar moeten ze zich aanpassen aan onze cultuur, "vooruitgang" en "beschaving(?)". Ik heb met verschillende mensen gepraat over de situatie rondom de aboriginals, waaronder ook deze mensen zelf. Mooi om te zien dat de europeanen deze mensen een huis willen geven en voor ze laten bouwen, maar ze willen er niet in leven. De europeanen vinden dat weer raar? Mensen zijn van nature lui, net als dieren. als ze iets te eten hebben, een dak boven hun hoofd, waarom zouden ze dan nog iets doen (houd nog steeds in je hoofd dat ze 100 jaar geleden even ver waren als wij 10.000 jaar geleden). Het is te snappen dat ze met hun geld dat ze krijgen (de europeanen hebben immers hun land afgepakt en daar krijgen ze geld voor) gaan drinken. Het is een lastige situatie, maar erg interessant. In het nationaal park van Uluru hebben ze controlled fires (vuren). De abrioginals doen dat zodat het land zich ververst en ze daarmee voorkomen dat er grote bosbranden uitbreken. Vraag ik mezelf af waarom ze die kennis nooit mee hebben genomen naar de steden. Elk jaar lees je weer over grote bosbranden in Australie bij of in de steden.
Anyway ik kan heel veel vertellen en opschrijven (wat ik dus blijkbaar ook doe ;-)), maar dit is nog niet de helft van wat we mee hebben gemaakt in the outback. In een woord "fantastisch" een van de mooiste ervaringen die ik heb mogen meemaken! Uiteindelijk zijn we naar alice Springs gereden hebben onderweg nog 2 duitse lifters meegenomen en een paar aboriginals geholpen met hun kapotte auto. Eindelijk weer in de bewoonde wereld, want laat ik eerlijk zijn ik vind het fantastisch, maar ik kan niet in een woestijn wonen en ik ben nog steeds geen aboriginal.

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer